Wartości odżywcze suszonych owoców
Suszone owoce bio zarówno jak ich świeże odpowiedniki nie posiadają praktycznie żadnych tłuszczów. Posiadają niską zawartość sodu. Są świetnym źródłem błonnika i potasu dla naszego organizmu. Ta słodka przekąska to idealny zamiennik dla niezdrowych słodyczy. Ponadto mają one właściwości zdrowotne dzięki zawartych w nich polifenolach, które są antyoksydantami. Mają także pozytywne działanie dla naszego układu trawiennego. Są to produkty, które powinny na stałe zagościć w naszej kuchni.
Proces suszenia owoców
Proces suszenia jest jednym z rodzajów konserwacji produktu. Jego zadaniem jest zmniejszenie zawartości wody w owocu poprzez jej odparowanie. W dużej mierze wpływa on na długość przechowywania gotowego produktu. Owoce przed tym procesem składają się w 80-90% z wody. Po jego przeprowadzeniu zawartość ta wynosi pomiędzy 20-25%. Jak widać jest to spora utrata wody. Skutki jakie wywołuje suszenie to zwiększenie kaloryczności poprzez zwiększenie ilości węglowodanów. Wzrost błonnika oraz składników mineralnych, a także zmiana smaku i konsystencji owocu.
Sięgając po suszone owoce bio wybierajmy, te które nie zawierają substancji konserwujących, cukru oraz innych dodatków.